torstai 22. heinäkuuta 2010

Hullukokki 2

Kanadalainen erikoisuus: Poutine



Hyvää päivää sinne kaikille kotikokeille. Viime kerralla valmistimme erään kanadalaisen provinssin erikoisuutta, lobstereita ja fiddleheadseja. Tänään aiomme valmistaa toista paikallista, alunperin Quebecin provinssissa 1950 luvulla keksittyä ruokalajia, Poutinea (lausutaan Putsin). Kyseessä on suhteellisen tuhti ranskalaislähtöinen annos, joka on noussut viidessä vuosikymmenessä yhdeksi Kanadan tunnusruoista. Poutinea saa nykyään melkein jokaisesta kanadalaisesta keskitason ravintolasta ja grillistä. Nykyään on tarjolla monta eri variaatiota tästä klassisesta ruuasta, mutta me valmistamme tänään Poutinea perinteisen quebecilaisen reseptin mukaan.

Tämän ruokalajin valmistukseen tarvitsemme seuraavat raaka-aineet:

Poutine (yhdelle)

200-300 g ranskanperunoita (tai niin paljon kuin napa ruskaa)
1-2 dl kanaliemipohjaista kastiketta
100-200 g Cheddar-rahkajuustoa (tai taas niin paljon kuin ilkiää)


Aloitamme valmistuksen kypsentämällä ranskanperunat joko uunissa tai öljyssä, tavoite on saada perunoista ulkoa rapeita ja sisältä pehmeitä. Valmistamme samalla kanaliemikastikeen. Kastikkeeksi kelpaa mikä tahansa kananmakuinen pussikastike tai kanaliemestä jatkettu kastike lievällä mustapippuroinnilla. HC-sammakot käyttävät kuitenkin vain aitoa Poutine-kastikemixiä, jota saa vain paikan päältä. Kasaa heti valmistuneet ranskalaiset lautaselle, ripottele päälle Cheddar-raejuusto ja valuta joukkoon kastike. Anna tekeytyä muutama minuutti ja Poutine on valmista tarjoiltavaksi.

Vaikein tapaus reseptissä on rahkajuusto (vapaa suomennos sanasta curd cheese), joka on yleinen juuston tarjoilumuoto Amerikassa ja Kanadassa mutta ei Euroopassa. Rahkajuuston löytäminen lähiSiwasta voi siis olla aika mission impossible. Lähimmäksi kuitenkin päästään raejuustolla (ei kevytversiolla), joka on valutettu kunnolla. Poutine fennoc’vois onnistuu myös ihan tavallisella Emmentaalilla, kunhan koostumus on rakeista; jos siis tavoitellaan autenttisuutta. Cheddar on myös kaikista kotimaisista juustoloista suositeltavin valinta. Kanaliemikastikkeen (chicken stock) sijaan voi myös halutessaan käyttää pihvikastiketta, joskin silloin tingitään alkuperäisyydestä.

Poutinen nimen alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Vallalla on kaksi teoriaa: joko nimi tulee Quebecin ranskalaisten Poutine-sanasta, joka tarkoittaa ranskalaisia juustolla ja kastikkeella. Toinen selitys on englanninkielen sanan pudding taipuminen ranskankielessä. Poutine on yleinen ruoka Kanadalaisissa kouluissa ja Quebecin asukkaat ovat suhteellisen ylpeitä alkuperäisestä Poutinestaan, usein ylenkatsoen muita versioita.

Tässä tältä erää, makoisia ruokahetkiä sinne kotikeittiöihin. Päätämme lähetyksen perinteisesti Aki Wahlmanin hymyyn.

1 kommentti: