maanantai 23. elokuuta 2010

Hullukokki 3

Vaahterasiirappi

Kysyttyäni eräältä kanadalaiselta kokilta, onko olemassa paljonkin exclusively kanadalaisia ruokalajeja niin vastaus oli kieltävä. Ruoka täällä on suhteellisen amerikkalaista ja kovasti mainostettu Kanadan erilaisuus ei näy merkittävästi ainakaan ruuan puolella. Toisaalta taas kanadalaisia reseptejä on ihan pilvin pimein, etenkin provinssi- ja piirikuntakeittokirjoja kuhisee kirjakauppojen hyllyillä. Mutta tilanne on sama kaikkialla: jenkkilän jokainen osavaltio pullistelee omilla erikoisruuillaan, jotka ovat loppujen lopuksi vain eri variaatioita munuaispiiraista, papupadoista ja juustokakuista. Ja onhan esim. Joensuullakin oma kuntaruokansa: karjalainen noutopöytä.


Matkani kanadalaisen keittiön saloihin vaatii siis kulinaristisen herttaässän iskemistä pöytään: jos kerran tämä maa ei tarjoa enempää kansallisia erikoisuuksia, pitää mennä yleisemmälle tasolle. Ruotsilla on hapansilakka, Venäjällä borssikeitto, Etelä-Afrikalla biltong. Mikä siis on Kanadan vastine? Vaahterasiirappi.


Aloitetaan.

Vaahterasiirappi eli maple syrup eli sirop de'rable on kanadan ikoni. Itse kanadan sisällä suurin tuottaja on Quebecin provinssi, joka tuottaa noin 90 % koko Kanadan vaahterasiirapista. Täältä saa sekä ehtaa 100% vaahterasiirappia että eriasteisia ruskeasiirappisekoituksia joihin on lisätty tilkka ehtaa tavaraa tai joskus vain esanssia. Hinnasta huomaa puhtauden: parin desilitran aidosta vaahterasiirappipullosta joutuu pulittamaan noin 10 dollaria. Saatavana on myös vaahterasiirappia eri tummuusasteilla: mitä tummempi väri, sitä voimakkaampi maku. Vaahterasiirappikausi alkaa kevään lopulla, jolloin kauppoihin ilmestyy yhtäkkiä kaikenlaisia vaahterasiirappituotteita.


Vaahterasiirappi valmistetaan ensin valuttamalla mahlaa sokerivaahteroista jota sitten keitetään lisäten samalla sokeria kunnes tuloksena on siirappimainen koostumus. Valmistukseen käytetään pääosin sokerivaahteran (Acer saccharum) mahlaa, joten kotimaista vaahteraa on luullakseni turha heruttaa, Voihan tuota kokeilla, mutta siinä voi käydä kuin Suomelle Euroviisuissa.

Vaahterasiirappi sopii makeuttajaksi lukemattoman moneen ruokaan.Sitä voi käyttää taikinoissa, leivonnaisissa, letuissa, kastikkeissa, grillauksessa, puuroissa, juomissa, pataruoissa tai vaikkapa kuorrutuksessa. Oikea määrä on tärkeä aineen makeuden takia. Sekaan voi lisätä vaikkapa inkivääriä, neilikkaa tai currya makua antamaan.


Lista on pitkä, mutta minkä reseptin arvon tähän blogiin? Konsultoituani luovia henkiä ja vasemman jalan ukkovarvasta päädyin lopulta antamaan kaikille Teille kalamiehille ja kalan ystäville oivan vaahterasiirappikuorrutuksen reseptin lohelle.


Maple Glazed Salmon

Raaka-aineet:

500 g lohta

1 dl vaahterasiirappia

1 tl pilkottua, tuoretta inkivääriä

1 tl currya

hyppysellinen merisuolaa


Lämmitä grilli keskikuumaksi. Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään. Aseta lohipala folioon ja voitele kalapuoli kourrutuksella. Sulje paketti ja laita grilliin. Kun kypsää (eli kun kalan liha irtoaa hiutaleina haarukalla kokeillessa), avaa folio ja nauti. Vaahterasiirapin pitäisi olla karamelisoitunut lohen pintaan ja mausteiden makujen sekoittunut. Kylkeen vaikkapa grilliperunat foliossa ja valkosipuli/yrttipaprikat suoraan grillistä tai pannulta ja lisänä raikas salaatti omalla omenaviinietikka/oliiviöljykastikkeella. Bonapeti!


1 kommentti:

  1. näyttää ainaki heleveti hyvältä, jos jaksat roudata jotain paikallista siirappia tullessas olisin hyvin kiitollinen, maksan tietty ekstraa (jos mahtuu laukkuihi)! nää ääsryhmässä myytävät maistuu ihan kuselle....
    -Juho

    VastaaPoista